Fynda en klassisk pinnstol på secondhand

Pinnstolar är en sådan där klassisk möbel som någon gång hittar in i de allra flesta hemmen, vare sig det handlar om i köket eller som en extra stol i hallen eller sovrummet. Det är helt enkel ett tidlöst fynd som går att hitta både begagnat och nytt. Just nya pinnstolar kan lätt bli väldigt dyra, och saknar ofta den där charmen som de riktigt gamla bär på. Det finns dock lite att hålla koll på när man ska köpa en pinnstol på secondhand och några saker att kolla för att inte komma hem med något dåligt.

Ett första steg kan vara att fundera över vilken sorts pinnstol man är ute efter. Vill man ha en riktigt gammal av ett välkänt märke eller går en lite nyare, eller kanske målad bra? I vilket fall som helst gäller det att prova stolarna. Sitt ner ett tag och känn efter, gunga lite och se om den känns stabil. Just pinnstolar har en tendens att bli lite vickiga med åren och beroende på var de är lösa går de att laga med lite trälim eller en skruv som behöver spännas åt.

Beroende på om man vill ha flera stolar i samma sort eller matcha vilt kan det vara värt att söka efter märken och stämplar undertill. Ofta står det var stolen har tillverkats och något namn som går att knyta till tillverkaren. Detta kan vara bra att ha koll på om man bara hittat några få stolar, och vill söka efter fler likadana. Pinnstolar har tillverkats i en otrolig mängd, så att hitta två likadana utan namn kan vara väldigt svårt. Å andra sidan är pinnstolar en sådan möbel som lätt kan stylas fritt med andra stolar i andra modeller, det behöver inte ens handla om pinnstolar. I secondhandbutiker och på loppisar brukar det finnas gott om pinnstolar så att man lätt kan samla ihop en härlig kollektion.

Som med det mesta som köps begagnat är det inte alltid i toppskick. Eftersom en stol är en sådan möbel som används ofta, ibland dagligen, så gäller det att se över sina nyköpta stolar innan de börjar användas. Om det är något som är löst behöver det fixas och om stolarna behöver målas eller lackas bör det göras så tidigt som möjligt så att de inte slits mer än nödvändigt och kan hålla i många år till. En pinnstol är trots allt en möbel som gärna går i arv.