Hundrasen corgi pembroke

Hundrasen corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en hundras som blivit allt mer populär i Sverige. Här berättar vi lite mer om rasen, om dess temperament samt hälsa och användningsområden. Här får du som funderar på att köpa en hund av den rasen ett bättre hum om det som kan vara bra att veta om den.

Rasens utseende

Corgi pembroke beskrivs ofta som en stor hund med korta ben. Mankhöjden för både hanar och tikar brukar hålla sig mellan 35-30 centimeter, men hunden längd är ofta två till tre gånger dess mankhöjd.

En hanhund av den rasen väger normalt mellan 10-12 kilo medan tiken med sina 10-11 kilo är något lättare. Färgmässigt har hundarna röd eller trefärgad päls med vita tecken som den allra vanligaste kombinationen. De vita tecknen återfinns i regel på tassar, ben, bröstkorg och hals. Pälsen finns dock också i enfärgat black, sobel, fawn, tan eller rött. De enfärgade hundarna kan ha vita tecken, men ibland saknas tecknen helt.

Corgi pembroke och dess användningsområde

I dag är corgi pembroke främst en sällskapshund som njuter av skogspromenader och av att umgås med sin familj. Hunden fungerar både ute på landet och i stan. Rasen tävlar också framgångsrikt i agility, lydnad, viltspår och mycket annat. Läs här om Corgin som testar Bullerbox.

Temperament hos rasen

Rasen corgi pembroke är en vänlig och lättlärd hund som gillar att arbeta. Hunden är tuff men snäll och fungerar under de flesta förhållanden. Rasen har lite av vaktinstinkt och skyddar gärna sin familj. Överlag fungerar rasen bra i de flesta familjer. Den accepterar både andra husdjur samt barn på ett bra sätt, men behöver en bra ledare och tydliga kommandon redan från början.

Hälsa och pälsvård

En corgi pembroke behöver inte någon speciell pälsvård. Den kan dock med fördel vänjas vid bad, borstning och kloklippning. Rasen fäller sin päls två gånger per år och man kan underlätta fällningen genom att borsta och bada hunden vid fällperioden. Det allra viktigaste är att kamma ur underullen.

Rent hälsomässigt är corgi pembroke en hälsosam ras utan några kända specifika rassjukdomar.

Rasens historik

Inom rasen Welsh corgi finns det två indelningar, pembroke och cardigan. Det är två skilda raser, men de delar troligen samma ursprung långt bak i tiden. Man diskuterar också om den svenska västgötaspetsen kan ha varit med vid framavlingen av corgi pembroke.

Rasen kommer från början från Welsh och där användes den för att vakta boskap. Den var också som sällskap för barnen, samtidigt som rasen användes till jakt på diverse djur.