Hur bra är vibrationsträning?

Du har säkert hört talas om att vibrationsträning ska vara bra. Kanske är du lite skeptisk till om så verkligen är fallet, eller om det är en överdrift. Faktum är dock att detta är ett utmärkt sätt att träna, och det kan verkligen ge god effekt. Det finns såväl långsiktiga som relativt omedelbara effekter som uppnås genom vibrationsträning. Här ska vi ta en titt på dessa, för att ta reda på om den här typen av träning är något för just dig.

De effekter du märker först

Vissa effekter kommer nästan direkt när du börjar ägna dig åt vibrationsträning regelbundet, medan andra kommer efter en längre tids träning. Om du, likt de flesta andra, gärna vill se resultat snabbt när du tränar, kan det vara en god idé att börja med att se över vilka effekter du kan vänta dig till en början.

Rörligare redan efter kort tids träning

En av de första effekter du kommer att märka är att du blir rörligare. Du får ökad rörlighet i såväl muskler som leder när du ägnar dig åt vibrationsträning. Detta är naturligtvis väldigt positivt om du har problem med begränsad rörlighet, men det är också positivt för alla andra. Att mjuka upp muskler och leder och få en bättre rörlighet är något som de flesta drömmer om, vissa utan att ens inse hur viktigt detta är.

Bättre balans snabbt

Om du tränar med hjälp av en vibrationsplatta kommer du redan efter kort tid ha byggt upp en bättre balans. Det är något du har nytta och glädje av när du tränar, men det är också något som är väldigt bra i vardagen. Tack vare den förbättrade balansen kan du njuta mer av allt från skogspromenader till skidturer. Det här är inte minst väldigt positivt för äldre personer, som lider av bristande balans. Att bygga upp balansen med hjälp av träning blir betydligt lättare med hjälp av just vibrationsträning.

Bättre explosiv styrka

En snabb effekt är att den explosiva styrkan förbättras. Om du även brukar ägna dig åt andra träningsformer är den här förbättrade explosiviteten något du kan ha stor nytta av där. Om du till exempel tävlar i friidrott, fotboll eller innebandy, kan ökad explosiv styrka vara en väldigt positiv egenskap. Då kan vibrationsträning utgöra ett utmärkt komplement till den vanliga träningen.

Effekter på lång sikt

Alla effekter visar sig inte direkt, det känner du säkert redan till. Om du tränar på vibrationsplatta regelbundet kommer du efter några månader märka att du förbättrar såväl styrka som uthållighet. En annan tydlig effekt blir en ökad bentäthet, vilket gör att benskörheten minskar. Detta är förstås positivt för alla, men allra mest gynnsamt kan det vara för äldre personer som lider av benskörhet. Regelbunden vibrationsträning på en lagom nivå kan vara en utmärkt motionsform för dem. Vibrationsträning kan även minska ödem, något som kan gynna såväl yngre som äldre. På lång sikt kan du också se resultat i form av viktminskning, eftersom den här typen av träning ökar förbränningen av kalorier.