När behövs banklån?

Det finns en rad banker som erbjuder banklån och bland dem finns givetvis de välkända storbankerna Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Många tycker att det känns tryggast att vända sig till någon av dessa när det är dags att ta ett lån eftersom många även har sitt sparande och sina lönekonton hos dessa banker. Just det faktum att man har andra konton hos banken kan också göra att man erbjuds en bättre räntebild.

Finns andra alternativ

Det finns dock andra banker än de tre som nämns ovan om någon är intresserad av att kolla upp olika alternativ. Marginalen bank, Ikano bank och ICA-banken är några exempel på andra alternativ. Det finns också fler som är relativt välkända, exempelvis SBAB Bank och Danske Bank. Vilken bank man bör välja beror dels på hur stort lån man behöver men även vilken ränta man erbjuds hos de olika bankerna och hur lång tid lånet ska läggas upp på. Vidare beror det även på hur de personliga förutsättningarna ser ut. Storbankerna är ofta mer kräsna när det kommer till att bevilja lån och om det exempelvis finns betalningsanmärkningar eller om man har en annan typ av anställning än en tillsvidareanställning kan det vara svårt att få ett lån hos de traditionella bankerna. Då kan det bli aktuellt att vända sig till andra banker, exempelvis Internetbanker som erbjuder något mindre lån till bil.

Om det är ett bolån man är ute efter är det dock de större bankerna som är de mest aktuella. Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB är några av de banker som tillhandahåller bolån. Den som vill ta ett bolån hos någon av dessa banker behöver ha en ordnad ekonomi, en fast inkomst och det får heller inte finnas några betalningsanmärkningar. Vidare behöver man kunna gå in med en kontantinsats själv. Detta blir en säkerhet både för banken och för kunden själv.

När behövs banklån?

Banklån behövs inte bara när det är dags att köpa hus eller lägenhet. Det finns även andra tillfällen när det kan bli aktuellt att ta ett lån. Det kan till exempel vara dags för ett bilköp och man kanske inte har råd att köpa bilen kontant. Att ta ett banklån kan ibland vara mer förmånligt än att finansiera köpet genom bilbolaget men det är klokt att se över villkoren från gång till gång, då det inte alltid är så att ett banklån är mer förmånligt. Läs mer hos Bankir.nu.

Det kan också krävas ett banklån när den befintliga bostaden behöver renoveras. Samma sak gäller om vitvaror går sönder och behöver bytas ut eller om värmepannan behöver bytas ut mot en ny. Det finns helt enkelt många situationer när pengarna från ett banklån kan behövas.

Man ska naturligtvis inte ta ett banklån i onödan. Går det att spara ihop pengarna och vänta med att göra ett inköp tills pengarna finns där så är det naturligtvis att föredra eftersom man då slipper betala ränta och avgifter, men ibland är det nödvändigt att ta ett banklån, och så länge man inte tar ett större lån än nödvändigt och vet att man har förmåga att betala så är det ingen fara.