Om staden Rostock

Hamnstaden Rostock med anor från Hansan

Rostock är en stad många svenskar förknippar med färjan mellan Sverige och Tyskland på resan över Östersjön. Men den vackra och anrika hamnstaden belägen vid floden Warnows mynning har mer att bjuda på än hamn och färjeläge för båtöverfart. Staden har en lång historia som spåras tillbaka till medeltiden och den grundlades under början av 1200-talet. Men mest känt är ändå Rostock som just hamn- och industristad vilket haft stor betydelse för bebyggelsen under flera hundra år.


Rostock

En knytpunkt för handel och industri

Bortsett från hamnen i Lübeck är Überseehafen som är namnet på hamnen i Rostock den största Östersjöhamnen i Tyskland. Den har haft stor historisk betydelse för handel i Östersjöregionen och är idag knytpunkt för färjetrafiken mellan Trelleborg, Ventspils, Gedser, Estland, Finland och Ryssland. Hamnen i Rostock är den kryssningshamn i Tyskland som är absolut störst, mycket på grund av närheten till huvudstaden Berlin men också att man i byn Warnemünde (som är en del av Rostock sedan 1300-talet) öppnat det moderna Cruise Center.

Du reser enkelt från Trelleborg till Rostock med färja.

Historiskt anses Rostock varit en av de större städerna med inflytande under Hansans handelsimperium. Genom flera århundraden har läget och handelsmöjligheterna via Östersjön stärkt regionen finansiellt och politiskt. Under åren har staden haft en fortsatt stark ställning men i och med det också blivit hårt utsatt vid konflikter och krig. Under andra världskriget förstördes närmre hälften av alla bostadshus och drygt fyrtio procent av byggnader för verksamheter i och med bombningar från den allierade sidan. Under industrialiseringen under 1800-talet blomstrade staden kortsiktigt men på grund av den snabba effektiviseringen blev också stora delar av befolkningen fattig.

Idag är både fiskerinäringen och varven en betydligt mindre del än tidigare även om de finns kvar. Mest känt är fortfarande rederiverksamheterna med färjetrafik både för person- och yrkestrafiken.

Rostock – mer än bara en hamn

Givetvis finns det så mycket mer än bara båtar och handel även om det är vad staden är allra mest känd för. Rostock har också ett anrikt universitet med anor från tidigt 1400-tal vilket gör det till ett av världens äldsta universitet som fortfarande är aktivt. Universitet är också känt för dess internationellt erkända botaniska trädgård vilken brukar stå högt upp på listan över sevärdheter.

I bygden finns flertalet vackra gamla kyrkor och byggnader från mellan år 1200 och 1400 cirka. Den äldsta och mest kända är Mariakyrkan men även det gamla rådhuset i tegel härstammar från 1200-talet.

Även Zoologischer Garten Rostock som är en djurpark och vida känd för att vara specialiserade och fokuserade på arktiska djur. Djurparken drar ungefär en halv miljon besökare per år. Man föder också upp isbjörnar på djurparken.

Det finns också flera kända evenemang i Rostock där både Hanse Sail och jul- samt påskmarknaderna utmärker sig extra. Hanse Sail som är en segeltävling i Östersjön var upprinnelsen till att man under 2012 nominerats till hålla i segeltävlingarna för OS. Sommarspelen för 2012 sedermera tillföll istället England och London. Jul- och påskmarknaderna i den historiska och trevliga stadskärnan är välkända och håller i sig i flera veckor både före och efter högtiderna. Många som besöker Rostock har även åkt färja mellan Trelleborg och Travemunde.