Viktigt att jämföra lån

De flesta har något som man gärna vill ha. Det kan gälla allt mellan himmel och jord, allt från lite billigare objekt som en ny stereoanläggning, TV eller om man samlar på t ex dalahästar. Kanske gäller det ett lån till en dyrare bil eller till och med en sommarstuga. Oavsett vad man önskar är det ofta så att man behöver ta ett lån för att realisera sin dröm. Viktigt är då att jämföra lån som finns hos olika lånegivare, eftersom det kan skilja sig en hel del vad gäller både villkor och priser.

Den främsta kostnad som finns i samband med lånet är i form av låneränta, som kan variera en hel del mellan olika lånegivare. Andra kostnader handlar om uppläggningsavgift, som är en engångsavgift för lånet, samt en avi- eller administrationsavgift som betalas i samband med amorteringen varje månad. När man jämför privat lån är ett hett tips att kolla runt lite och jämföra priser och villkor. Särskilt smidigt är det att besöka en hemsida som sammanställer och jämför olika privatlån.

Olika lån

Hur mycket man kan låna beror på några olika faktorer. Till att börja med beror det på vad man har för inkomst, samt hur lång återbetalningstid man väljer. Det vanliga är att man lånar som minst 10 000 kr och som mest 400 000 kr, men detta varierar en del mellan olika bolag. Låneräntan sätts ofta individuellt och kan vara både fast och rörlig. I skrivande stund är räntorna relativt låga. Återbetalningstiden för ett privatlån är oftast upp till 12 år, men det går också att lägga upp lånet på så kort tid som 2 år om man skulle föredra detta.

En bra idé om man har fler krediter hos många olika bolag är att samla alla krediter hos en och samma aktör. På så sätt kan man komma ner i räntekostnad och får därmed ett lån som kostar mindre varje månad. Kreditupplysningen brukar skötas mycket snabbt så att man på kort tid får besked om man är beviljad lånet eller ej.