Vilka användningsområden finns det för en jordfräs?

jordfräs

En jordfräs kan komma till användning både i en liten trädgård och i en större sådan. Jordfräsarna finns i olika varianter och storlekar. Vissa drivs på bensin, andra av el och några på batteri. Vilken variant man ska välja beror först och främst på vad man har tänkt använda sin jordfräs till.

Ordna ett trädgårdsland

Om man har en större gräsmatta som man vill göra om till trädgårdsland kan en jordfräs användas för att fräsa upp gräset så att man kommer åt jorden under det. För att jordfräsen ska klara av det här arbetet bör den ha kraftiga bakre fräspinnar. En bra jordfräs kan hantera både hårt packad jord, lerjord och mer stenig jord.

Luckra upp ett befintligt land

Om man redan har ett trädgårdsland som det varit blommor eller andra saker planterade i förut kan det efter ett tag packas och bli svårt att gräva i. Även då passar en jordfräs bra, och då kan man i regel välja en variant som har främre fräspinnar eftersom att arbetet ofta blir lättare. Jordfräsen passar också bra för att få bort ogräs, och för att förbereda jorden innan man odlar. På så sätt slipper man arbeta länge med handverktyg.

Förbered för sådd av gräs eller för utläggning av gräs

Om du ska så nytt gräs eller om du ska lägga ut gräs på rulle är det viktigt att du förbereder den befintliga gräsmattan eller marken innan du påbörjar arbetet med det nya gräset. En jordfräs kan luckra upp den befintliga gräsmattan så att gräsfröna eller gräset på rulle kan ta sig lättare. Jordfräsen kan också ta bort stenar och annat som man inte gärna vill ha i gräsmattan. Det ger helt enkelt en bra start och du får ett betydligt bättre och snyggare slutresultat.