Vilka typer av lån kan man ta?

De flesta som behöver låna pengar vänder sig till en bank, och de erbjuder de flesta typerna av lån såsom bolån, billån och privatlån. De svenska storbankerna har stort förtroende på marknaden och är ett tryggt och säkert alternativ till olika fristående låneinstitut och företag som främst erbjuder snabblån (kolla in snabblan24) eller blancolån. Om du funderar på att ta ett banklån kan du läsa vidare för att få reda på hur själva processen går till och vad du bör tänka på innan du gör din låneansökan.

Vilka typer av lån kan man ta?

Fördelen med de flesta banker är att de erbjuder ett brett utbud av olika lån som passar både privatpersoner och företag. En av de vanligaste anledningarna till att man vänder sig till en bank idag är för att ta ett bolån, eftersom det är få som har råd att betala hela sin bostad kontant. Bolån kan tas upp till 85% av värdet på bostaden, medan man själv måste bidra med en kontantinsats på 15%. Du som inte har kunnat spara ihop till kontantinsatsen själv kan även låna till denna, men måste då ta ett så kallat privatlån eller blancolån med högre ränta. Denna typ av lån kan också användas till vanlig konsumtion, då du inte behöver lämna någon säkerhet för privatlån och inte heller behöver ange vad du ska använda pengarna till. En tredje variant av banklån är billån, som ges med bilen som säkerhet. Ett billån hjälper dig att finansiera största delen av bilkostnaden, och många banker erbjuder också mindre billån utan säkerhet vid köp av till exempel billigare begagnade bilar.

Hur ansöker man om ett lån?

Själva låneprocessen kan vara mer eller mindre komplicerad beroende på vilken sorts banklån du är intresserad av. Du kan göra din ansökan antingen via ett personligt besök på banken, via telefon eller på Internet. Vid ansökan på distans får du ett preliminärt lånebesked som bekräftas först när du besöker banken personligen. I Sverige måste man vara minst 18 år gammal och ha en lägsta inkomst på omkring 200 000 per år (exklusive studielån) för att få ta ett banklån. Innan en låneansökan kan godkännas tar banken också en kreditupplysning på låntagaren för att se till så att det inte finns obetalda skulder eller anmärkningar hos Kronofogden. Dessutom görs en lånekalkyl där banken utifrån den lämnade och inhämtade informationen kan se låntagarens betalningsförmåga.

Fördelar med banklån jämfört med andra lån

Det är inte bara banker som lånar ut pengar, utan det finns ett stort antal andra aktörer som också sysslar med utlåning i Sverige. Däremot anser många att ett banklån är det tryggaste valet, både beroende på att storbankerna funnits länge på marknaden och är pålitliga, och även för att de godkänts av Finansinspektionen som ser till att villkoren är rimliga och att låneverksamheten bedrivs på rätt sätt. Om du tar ett banklån kan du också när som helst besöka banken personligen för att diskutera lånet med någon av bankens anställda, vilket inte är lika lätt om du lånar pengar från andra aktörer som erbjuder snabblån eller blancolån.